- Status van onderzoek: 71%
INFORMATIE PATIËNTEN
Waar gaat het onderzoek over?
Dit onderzoek gaat over patiënten met endeldarmkanker waarvoor een operatie nodig is. Met dit onderzoek willen we het effect van de operatie onderzoeken. Met name wordt er onderzocht hoeveel naadlekkages er optreden en hoeveel naadlekkages er genezen zijn na een jaar.
Tijdens de operatie wordt het stuk darm dat de kanker bevat verwijderd en daarna worden de twee open darmlissen (dikke darm en endeldarm) weer aan elkaar vastgemaakt. Het punt waarop de darmlissen aan elkaar worden gemaakt heet ‘de naad’ of ‘nieuwe darmverbinding’.
Deze operatie kan gepaard gaan met een ernstige complicatie, namelijk het optreden van een lek op het punt waar de darmen opnieuw aan elkaar vast zijn gemaakt, oftewel een naadlekkage. Hier kunnen patiënten heel ziek van worden en zelfs door overlijden.
Als een naadlekkage toch optreedt, kan door de naadlekkage ontlasting in de buikholte terecht komen. Dat zorgt voor een ontsteking en dan vormt zich vaak een abces (holte met pus) rondom het lek. De naadlekkage wordt dan ook behandeld door het draineren van dit abces.
Vaak is er bij de operatie al een stoma aangelegd. Mocht er nog geen stoma zijn aangelegd, dan zal dit alsnog gebeuren als een naadlekkage optreedt.
Wat houdt meedoen in?
Wat vragen wij van u?
Als u meedoet aan het onderzoek, vragen we u toestemming om uw medische gegevens te gebruiken voor het onderzoek. Verder vragen we van u de vragenlijsten in te vullen en de ontlasting in te leveren voor onderzoek. We vragen u ook om toestemming om uw ontlasting op te slaan in de biobank in het AMC. Hiermee willen wij kijken of de bacteriën die in de darmen leven, invloed hebben op het ontstaan van naadlekkages.